Bästa kokböckerna presenteras på slottet – Leif Mannerström tilldelas en Special Awards 

Gourmand Awards bjuder den 15 mars in till presslunch på residenset på Örebro slott. Landshövding Maria Larsson hälsar för tredje året i rad välkommen, tillsammans med Pelle Agorelius som är svensk samarbetspartner för Gourmand Awards.

– Under presslunchen presenterar vi de svenska kokböckerna som är finalist-nominerade till den internationella finalen i Gourmand Awards, samt Leif Mannerström som tilldelas en Special Awards i Gourmand Awards, säger Pelle Agorelius, som driver Saxhyttegubben och Husmansbord i Grythyttan tillsammans med sin hustru Ewa.

Prisutdelningarna och galamiddagarna går av stapeln i Yantai, som är Örebros vänort, i Kina den 25-28 maj 2018. Bidrag från sammanlagt 215 länder och regioner har deltagit tävlingen Gourmand Awards denna gång. Det kallas ofta ‘Kokböckernas Oscargala’, men är i själva verket inspirerat av de olympiska spelen och dess vänskapliga kulturella anda. Ett flertal svenska mat- och dryckesböcker som redan vunnit nationellt och tävlar nu om de prestigefyllda Best in the World-titlarna.

Vad är det som gör att Sverige har en växande export på kokböcker?

– En intressant trend är att besöksnäringen och bokutgivningarna stärker varandra, det är en både nationell och global trend, säger Edouard Cointreau, president och grundare av Gourmand Awards. En annan framgångsfaktor är att svensk formgivning håller i världsklass, det gör att produkten och helheten för läsaren är väldigt gedigen.

Edouard Cointreau fortsätter:

– Man kan med fog kalla detta för ett svenskt under. Det svenska kokboksundret drivs framåt av både de stora progressiva aktörerna såsom Bonniers och Norstedts, såväl som mindre och nischade förlag samt även egenutgivare. Mat och dryck i sociala medier är en svensk plantskola för internationellt framgångsrika författarskap, det speglas i årets lista av finalister.

Kocklegenden, TV-stjärnan och kokboksförfattaren Leif Mannerström, en sann veteran i sammanhanget, tilldelas i Yantai en Special Awards. Ett resultat som offentliggjordes redan den 15 december 2017 på Svensk Form i Stockholm. En Special Awards är definitiv och klar, till skillnad från övriga nominerade, som får veta vilka som tar hem Best In the World-titlarna först vid prisutdelningarna och galakvällarna i Kina.

– Jag är otroligt glad och hedrad över detta stora erkännande, säger Leif Mannerström. Jag gav ut min första kokbok Johannas Hemligheter (Atlantis) 1981, sedan dess har jag gjort många kokböcker, nu senast Mannerströms Husmanskonster (Norstedts) 2017.

Pelle Agorelius kommenterar:

– Det är glädjande och oerhört stort för matlandet Sverige att just Leif Mannerström får detta erkännande samt uppmärksamheten detta leder till internationellt. Han betyder oerhört mycket för den svenska gastronomin.

Edouard Cointreau säger avslutningsvis:

– Det svenska kokboksundret är frukten av professionella insatser över lång tid. Några av världens bästa kokboksförfattare, matfotografer, formgivare och dryckes-och kokboksförläggare kommer från Sverige. Konkurrensen globalt är oerhört hård, hårdare för varje år. Därför är det särskilt uppseendeväckande att Sverige denna gång har fler finalister än någonsin på den internationella nomineringslistan.

foto: Norstedts

,