Bara Bach under två år – först ut är Johannespassionen

Under två och ett halvt år får örebroarna möjlighet att höra J.S. Bachs samtliga stora sakrala verk för kör och orkester i en samlad serie: ”Bach to Örebro”. Först ut bland konserterna är Johannespassionen den 24 och 25 mars i S:t Nicolai kyrka, med Ursula Langmayr från Österrike som sopransolist.

– Ursula Langmayr var den klassiska solisten under den stora utomhuskonserten “O, Helga Natt” i Örebro i december förra året och gjorde ett stort intryck. Vi är jätteglada över att hon vill komma tillbaka till Ö​rebro, säger Fred Sjöberg, dirigent för Örebro kammarkör.

Örebro kammarkör och Örebro barock går in i en gemensam Bachsatsning 2018 –2020. Alltihop började med en tanke hos Örebro kammarkörs dirigent Fred Sjöberg, som kontaktade Örebro barocks Olof Ericsson och Karl Magnus Jansson, som även är organist i Nikolai församling. Totalt kommer Örebro kammarkör och Örebro barock att ge nio Bachkonserter i S:t Nicolai kyrka under två års tid, med Fred Sjöberg som dirigent. Satsningen möjliggörs av fyra huvudfinansiärer: Ambitiös, Örebrokompaniet, Örebro kommuns kulturnämnd och Svenska kyrkan Nikolai församling.

– ”Bach to Örebro” stöds också av Länsmusiken i Örebro som avslutar projektet. Finalen blir monumentalverket Matteuspassionen i april 2020 på Örebro konserthus med Svenska kammarorkestern och Örebro kammarkör under ledning av Thomas Dausgaard, säger Olof Ericsson, som även är violinist i Svenska kammarorkestern.

Örebro kulturskola har också involverats. Elever kommer medverka i några av konserterna, bland annat i Johannespassionen.

foto: ICON/ O Helga natt