Dirigenten Thomas Dausgaard har utsetts till hedersdoktor vid Örebro universitet

Dirigenten Thomas Dausgaard har utsetts till hedersdoktor vid Örebro universitet. Motiveringen är ”hans kreativa och innovativa programsättning, inlevelserika liveframträdanden och kritikerrosade inspelningar”.

Det är en stor glädje för mig personligen att bli hedersdoktor vid Örebro universitet. Samtidigt stärker utnämningen bandet mellan Svenska kammarorkestern och universitetet, ett samarbete som jag hoppas ska fortsätta utvecklas, säger Thomas Dausgaard, chefsdirigent för Svenska kammarorkestern i Örebro sedan 1997.

Begeistrad – det omdömet använder Thomas Dausgaard för Konsertsalen på Musikhögskolan, som han och Svenska kammarorkestern använt för uppträdanden och inspelningar. Lika begeistrad är han över kontakten med studenterna.

– Musikforskning och den utövande musiken måste ha en levande dialog och jag hoppas att min utnämning kan ge den en rejäl skjuts framåt, säger han.

När Thomas Dausgaard utsågs till chefsdirigent för Svenska kammarorkestern tog han och orkestern musikvärlden med storm med sina under åren framgångsrika och av kritiker hyllade inspelningar av Beethovens samtliga orkesterverk.  Under hans ledning har Svenska kammarorkestern regelbundet bjudits in till världens främsta konsertscener och prestigefyllda musikfestivaler, som Salzburg-festivalen, BBC Proms, Schleswig-Holsteins musikfestival och Mostly Mozart i New York.

 

Thomas Dausgaard är även chefsdirigent för BBC:s skotska symfoniorkester och från nästa årsskifte musikalisk ledare och förste gästdirigent för Seattles symfoniorkester. Han är också hedersdirigent för Orchestra della Toscana och Danmarks radios symfoniorkester, vid sidan om uppdrag från ledande orkestrar världen över. Från och med sommaren 2019 blir han hedersdirigent för Svenska kammarorkestern.

– Vårt samarbete med Thomas Dausgaard har varit mycket betydelsefullt för att knyta band mellan studenter och professionella musiker. Studenterna har fått möjlighet att delta i professionella sammanhang både som musiker och kompositörer, säger Eva Georgii-Hemming, professor i musikvetenskap och prefekt på Musikhögskolan.

Thomas Dausgaard har tidigare belönats med bland annat danska Dannebrogsordern och är ledamot av svenska Kungliga Musikaliska akademien.

foto: Thomas Gröndal