Länsmuseet ordnar möten med framstående konstnärer – Lina Selander är först ut

Örebro läns museum erbjuder denna säsong en serie möten med framstående svenska samtidskonstnärer. Först ut är Lina Selander, en av Sveriges mest nyskapande konstnärer inom rörlig bild.

I sin föreläsning kommer Lina Selander att berätta om sina arkivbaserade filmer och installationer, som ofta tar sin utgångspunkt i historiska brytpunkter. Ett system eller en konstruktion kollapsar och något nytt tar form; den analoga filmen berättande gentemot den digitala, ett politiskt eller ekonomiskt systems rämnande ner i ett annat. Verken återkommer till frågor om bilden som minne, avtryck och representation. Selander var Sveriges representant i Venedigbiennalen 2015. Hon är f.n. gästprofessor på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Kungliga konsthögskolan är aktuell på Örebro läns museum under våren som en del i projekt Ingen äger tiden.

Utställningen Ingen Äger Tiden är ett kreativt undersökande projekt mellan Örebro läns museum och studenter från Kungliga Konsthögskolan. Målet är att utveckla ett historiskt medvetande som är inkluderande.

Lina Selander kommer till Örebro läns museum onsdag 7 februari kl 18.30.

foto: Lina Selander