Länsteatern synkroniserar Pinters Presskonferensen – tillsammans med 22 andra städer

Lördag 10 februari 12.00 framförs Presskonferensen synkront i 23 städer runt om i Sverige. Under 23 olika läns- och institutionsteatrars regi ges föreställningen på scener, gator och torg över hela landet. I Örebro ses föreställningen på Örebro Teaters caféscen och utökas med en föreläsning och samtal med inbjudna gäster och publik.

Genom Nobelpristagaren Harold Pinters svarta satir målas ett skräckscenario upp. Pjäsen målar upp ett samhälle där kulturen kontrolleras och styrs uppifrån. Den nytillträdda kulturministern har tidigare varit chef för säkerhetspolisen, men ser inte hur de båda uppgifterna skiljer sig åt – allt handlar ju om att kontrollera människors tankar och känslor. Inför öppen ridå intervjuas ministern av pressen och publiken inbjuds att delta i samtalet.

Initiativtagare är Anna Sjövall, VD och konstnärlig ledare på Teater Halland. Eventet sker i samband med det kulturpolitiska konventet Folk och Kultur, vilket är en ny arena för det breda kultursamtalet i olika former, inom alla politikerområden. Dess syfte är att sätta kulturpolitiken på agendan inför valrörelsen 2018.

Michael Cocke, konstnärlig ledare, motiverar Örebro länsteaters medverkan:

–”Demokratin kan aldrig tas för given. Den demokrati vi har idag har tidigare generationer offrat sina liva för. I totalitära stater världen runt tystas konstnärer, teaterarbetare och författare. Nu ser vi det hända i Europa. Det som Pinters pjäs visar kan kännas som ett omöjligt scenario i vårt land. Men historien visar att det omöjliga kan hända fort. Varje dag behöver vi alla aktivt agera för att hålla vår demokrati levande och stark. Manifestationen den 10 februari är en kraftsamling mot hotande krafter och för det fria ordet och den fria konsten.”