Sjöräddare på Hjälmaren kan få pris – man räddades efter flera timmar i vattnet

Utmärkelsen Årets Sjöräddare är ett sätt att hylla frivilligheten, som har varit Sjöräddningssällskapets grundstomme ända sedan starten 1907. Tre av årets nominerade är Mikael Broström, Johan Nilsson, Rikard Widlund och Andreas Jirstrand från RS Hjälmaren. De nomineras för insatsen den 21 juni då en man föll överbord från sin alldeles nyköpta segelbåt och försvann utom synhåll från familjen ombord. Han hittades efter flera timmar i vattnet.

Sjöräddningssällskapets 2 100 frivilliga sjöräddare har jour dygnet runt, året om. De ställer upp med sin tid för att alla som vistas utmed vår långa kust och i våra stora sjöar ska känna sig trygga. De frivilliga sjöräddarna medverkar i över 80 procent av all sjöräddning i Sverige, helt utan statliga bidrag.

Läs mer om insatsen på Hjälmaren här: https://www.facebook.com/rshjalmaren/posts/1407722885978085:0

Dessutom tilldelas yrkesfiskaren Niklas Johansson från Göksholm Sjöräddningssällskapets hedersutmärkelse till privatpersoner, för rådig och livräddande insats under det nominerade uppdraget på Hjälmaren. Han gav sig ut för att söka med sin båt då han fick höra om olyckan, och var den som hittade den försvunna mannen och tog honom ombord.

Totalt deltog 31 frivilliga sjöräddare från åtta stationer vid de nominerade insatserna, som räddade flera människoliv. Vinnarna av Årets Sjöräddare koras på båtmässan Allt för sjön i Stockholm fredag den 2 mars.