Vänsterpartiet: ”I Örebro går privatiseringsiver före de äldres omsorg”

På torsdag beslutas om framtidens äldreomsorg i Örebro kommun, i programnämnd Social Välfärd. S, C och Kd kommer att byta ut systemet med privatisering inom hemvården, lagen om valfrihetssystem (LOV), mot en annan form av privatisering, lagen om offentlig upphandling (LOU).

– När kommunledningen äntligen ser hur stora problem som uppstått genom den privatiseringsiver som pågått under många år så missar de ändå den viktiga poängen att det är privatiseringarna i sig som är kostnadsdrivande. Att ersätta en form av privatiseringar med en annan form löser ju inte grundproblemet; att skattepengar går till annat än den verksamhet som den är till för, säger Martha Wicklund, socialpolitisk talesperson för Vänsterpartiet i Örebro

Skarpast kritik riktar Vänsterpartiet mot förslaget att på förhand bestämma att hälften av verksamheten ska privatiseras. Inom omsorgsverksamheten, den som fungerat riktigt dåligt med dagens röriga privatiseringar, så ska ännu mer vara privat än idag, enligt förslaget från de styrande partierna.

–  Upphandling är något man tar till när man har ett behov i kommunen, inte något man bestämmer på förhand. Saknas en viss kompetens inom kommunen, som till exempel en unik språkkompetens eller annat, så kan bland annat idéburna verksamheter bidra. Att på förhand bestämma att det ska vara privat, låter väldigt bakvänt och oprofessionellt, menar Martha.

Vänsterpartiet har därför ett eget förslag på förändring av hemvården. Vi är övertygade om att vår politik skulle ge en äldreomsorg med mycket högre kvalité, bättre organisation och kontinuitet, men framförallt en bättre arbetsmiljö och ett bättre innehåll med riktig valfrihet till de äldre.

–  Det här är uppenbart en ideologisk fråga för de styrande partierna. För oss är det självklart att de äldre och personalen ska vara i centrum, inte politisk privatiseringsiver, säger Martha Wicklund.