Sveriges Byggindustrier: Snart gymnasieval – välj bygg och anläggning

“Du som ännu inte bestämt dig inför gymnasievalet – häng på så bygger vi Sverige tillsammans. Just nu funderar niondeklassare runt om i landet vilken gymnasieutbildning de ska välja, och föräldrar undrar såklart vad de ska råda sina barn. Här kommer ett tips: välj bygg och anläggning! Det är ett val ni inte kommer ångra – tro mig jag vet, efter 30 år i branschen!

Byggbranschen växer så det knakar. Idag är vi drygt 320.000 personer, men behoven är mycket större än så. Bara åldersavgångar ger ett behov av 50.000 nya medarbetare på fem års sikt. Egentligen är det inte så konstigt. Sverige växer så det knakar och för att rusta Sverige inför framtiden behövs det förutom bostäder även skolor, sjukhus, vägar, järnvägar och mycket mer. Bland medlemsföretagen i Sveriges Byggindustrier som försökt rekrytera så rapporterar 68 procent att de haft svårigheter att hitta personal. Enligt en ny prognos om var jobben finns om fem år kommer det även framöver att finnas goda möjligheter att få jobb i byggbranschen. Det gör att bygg och anläggning är en säker väg till jobb både i dag och i framtiden.

Arbetsgivarna inom bygg arbetar hårt för att branschen ska vara attraktiv, sund och säker. Dessvärre präglas mångas syn på byggbranschen både av gamla fördomar, okunskap och missuppfattningar. Alla är välkomna till oss och oavsett om du är tjej eller kille så lovar vi att göra allt för att du ska trivas!

 Det är hög tid att alla – föräldrar, studievägledare och bygglärare – uppgraderar bilden av vad det innebär att jobba på en byggarbetsplats. Bygg är inte bara hammare! En del som arbetar i byggbranschen sitter mest framför en dator, andra är nästan alltid utomhus. Vissa har börjat jobba direkt efter gymnasiet, andra har pluggat vidare på högskolan. Oavsett om man ritar hus, leder projekt, bygger vägar, snickrar, lägger golv eller asfalt så kan du uppleva den där speciella känslan av att bygga något som är viktigt för andra människor.

Häng på så bygger vi Sverige tillsammans! Då kan du också om några år åka runt i Örebro, peka på ett hus eller en bro och säga ”det där har jag varit med och byggt”.

Annika Almeen Sveriges Byggindustrier Örebro

,