Årets gulsparvpris går till Helny Olsson – “mött tusentals fågelintresserade vid Tysslingen”

Helny Olsson har tilldelats Årets Gulsparvpris av Närkes Ornitologiska Förening.
Helny Olsson får priset för att hon mött tusentals fågelintresserade vid Tysslingen och generöst delat med sig av sina kunskaper i över 20 år.

Priset består av 5.000 kronor och en snygg akvarell av konstnären Stefan Gustafsson.
För fem år sedan instiftade Närkes Ornitologiska Förening ett pris som kallas Årets Gulsparv. Priset ska gå till någon som gjort stora insatser för fågelintresse, fågelskydd eller fågelforskning. I år får Helny Olsson ta emot priset.

Helny får priset för att hon sedan mitten av 1990-talet räknat sångsvanar vid Tysslingen utanför Örebro. Där har hon träffat tusentals fågelintresserade som hon guidat och generöst berättat om svanarna och alla de andra vårfåglar vid sjön.

Här är motiveringen till priset:

”Årets gulsparvpris går till den person som träffar tusentals fågelintresserade varje år. Det går till en person som generöst delar med sig av sina kunskaper och sprider glädje kring fåglarna. Det går till en person som troget räknar sångsvanar varje morgon under svanrasten. Årets gulsparvpris går till en person som under 20 år med små och enkla medel får fågelintresserade att känna sig välkomna till sångsvanarna och de övriga fåglarna i Tysslingen.”

,