Konstnären Peter Johansson till länsmuseet – ”30-årig forskningsresa genom svenskheten”

Länsmuseet har ett större antal verk av konstnären Peter Johansson i konstsamlingarna. Just nu visas flera av dem i  utställningarna. Onsdag den 7 mars kommer Peter Johansson till länsmuseet för att berätta om sitt konstnärskap som han betecknar som en ” 30-årig forskningsresa genom svenskheten”.

Peter Johansson har sedan 1990 arbetat med de komiskt traumatiska upplevelser som uppväxten i 60- och 70-talets Dalarna innebar. Han beskriver Dalarna som ”landskapet i hjärtat av Sverige som sedan slutet av 1800-talet varit det nationalromantiska ansikte som visats upp som genuint svenskt och samtidigt exploaterats av turistindustrin med djävulsk precision”.

Med en far som var kurbits (rosen-) målare och en mor som drev en våffelstuga för skidturister, kan man säga att Peter Johanssons konst är insyltat självironisk och prövar gränsen mellan vad som anses vara god konst och kitsch. Under senare år har han alltmer riktat sitt arbete mot liknande företeelser i andra kulturer och länder samt undersökt sin egen familjs mörka hemligheter.

– Framförallt vill jag att min konst ska angå många människor genom att vara fysisk, direkt och visuell. Gärna också skrattretande, berättar Peter Johansson.
I skulpturer och installationer har jag ohejdat men inte alltid så himla framgångsrikt tagit itu med omhuldade svenska företeelser som dalahästar, falukorv, folkdans, röda stugor och rasism.

Efter föreläsningen fortsätter samtalet i Innanför och utanför  i sällskap med museets utställningsintendent Michael Andersson som ligger bakom utställningen, där flera av Peter Johanssons verk ingår. Här möter besökaren verk ur museets konstsamling som på ett eller annat sätt handlar om frågor kring att få vara med eller att vara utanför.

– Aktuella frågor som att höra till ett sammanhang eller att känna sig utanför är inte nya. Urvalet i Innanför och utanför spänner över samtida till äldre konst, där jag låtit motiv och konstnärer mötas över gränserna för att utforska vad konsten i museets samling har att säga om identitet och tillhörighet, berättar Michael Andersson.