Unik konsertserie med Bachs samtliga sakrala verk – “först ut är Johannespassionen”

Snart går startskottet för storsatsningen Bach to Örebro, en helt unik konsertserie med J.S. Bachs samtliga stora sakrala verk för kör och orkester. Först ut i serien är Johannespassionen den 24 och 25 mars i S:t Nicolai kyrka med Örebro kammarkör, Örebro barock och professionella sångsolister, bland andra sopranen Ursula Langmayr från Österrike, känd från ”O, Helga Natt”.

– Mig veterligen har detta inte hänt förut att Bachs samtliga stora sakrala verk för kör och orkester ges i en hel serie. Jag uppmanar alla som kan och har möjlighet att ta chansen och hänga med på den här resan, säger Karl Magnus Jansson.

Han är både organist i Nikolai församling och en av grundarna till Örebro barock, där alla musiker spelar på tidstrogna instrument för att få till den rätta barockklangen.

Konsertserien Bach to Örebro omfattar nio Bachkonserter i S:t Nicolai kyrka under två års tid med Örebro kammarkör, Örebro barock och Fred Sjöberg som dirigent. Satsningen möjliggörs framför allt av fyra huvudfinansiärer – Ambitiös, Örebrokompaniet, Örebro kommuns kulturnämnd och Svenska kyrkan Nikolai församling – men även andra aktörer har bidragit på olika sätt.

foto: Nancy Horowitz