Nu har de första svanarna landat vid Tysslingen – “en rekordsen ankomst”

Idag, måndag, anlände de första rastande sångsvanarna till Tysslingen.  Det är en rekordsen ankomst, inte sedan räkningarna började 1997 har svanarna anlänt så sent till svansjön.
De första 15 rastande sångsvanarna räknades in under måndag förmiddag.

Sjön Tysslingen, som ligger 15 kilometer väster om Örebro, är en av Europas största rastplatser för sångsvanar. Ända sedan mitten på 1800-talet är Tysslingen känd för att vara en rastplats för sångsvanar.

Varje år passerar 8.000 – 10.000 sångsvanar Rånnesta, som ligger i norra delen av Tysslingen. Svarnrasten är också ett välbesökt utflyktsmål, många tusen människor kommer varje år för att få se svanarna dansa och sjunga ut sin vårsång. Sedan 1997 har fågelskådare varje morgon räknat de rastande sångsvanarna i Rånnesta.

I dag måndag den 19 mars, observerades 15 rastande sångsvanar i Tysslingen. Bara vid tre tillfällen tidigare har sångsvanarna varit senare än i år. Åren 2005 och 2006 kom de första svanarna sent: både de åren den 17 mars. Även under den kalla vintern 2010 anlände svanarna sent; även då kom de första svanarna den 17 mars.

Svanarna anpassar sin flytt norrut till vädret. Genomsnittligt ankomstdatum under de här drygt 20 åren är 10 mars, men variationen är stor beroende på vädret.

Förra året var det rekordmånga svanar som rastade på en och samma dag i Tysslingen. Den 17 mars räknades det in 5 403 sångsvanar vid norra delen av Tysslingen.

Vädret med kalla nätter ska stå sig ytterligare några dagar och det innebär sannolikt att vi får vänta på den stora invasionen av svanar ytterligare någon vecka. Dock finns det flera tusen sångsvanar på Jylland i Danmark. De börjar snart flyga mot sina häckningsplatser i norra Finland och Ryssland och en del av dessa kommer att rasta vid Tysslingen.

arkivbild