Urpremiär på länsteatern för Imorgon är nu – “svensk 1900-talshistoria med Örebro i centrum”

Lördag 7 april är det urpremiär för Örebro länsteaters storsatsning ”Imorgon är nu”. Pjäsen är ett brett epos som tar oss genom vår svenska 1900-talshistoria med Örebro i centrum. Med utgångspunkt i en gruva och en skofabrik vid förrförra sekelskiftet får vi följa ett par familjer genom generationerna.

Det blir en dramatisk resa genom kärlek och sorg, det stora och det lilla under ett århundrade när samhället förändras i grunden. Här finns skofabrikerna i början av 1900-talet, gruvorna runt om i länet, frikyrkorörelsen. Vi följer många livsöden genom folkrörelsernas, frikyrkans och de totalitära rörelsernas framväxt, genom en stad som förändras från industricentrum till handelsplats.

Sverige och världen speglas genom den lilla staden. Stora samhällsförändringar ställer frågan om människans värde på sin spets: Vem är hon? Vad är värt något? Vad är livet?

Bakom pjäsen står Lucas Svensson, tidigare husdramatiker på Dramaten som bland annat tilldelats Ibsenpriset av det svenska Ibsensällskapet. För regi står Malin Stenberg som även hon har regisserat flera uppsättningar hos Dramaten samt på flera andra av Sveriges största scener.

– Jag har längtat efter att få fördjupa mig i en lång och episk berättelse. Att få bjuda in publiken på en riktigt intressant och gripande föreställning. Tiden och berättelsen vecklas ut framför våra ögon likt en kinesisk ask, nu och då möts vid flera tillfällen. Vi befinner oss i Sverige, i Örebro län, och i USA. För mig är 1900-talet en plats och en tid för en brytpunkt – precis som nu, säger Malin Stenberg, regissör.

– Vi vill bjuda på en teaterupplevelse utöver det vanliga. Det blir en maffig föreställning som tar avstamp i vår lokala historia i Örebro och i länet och vi följer dem som sökte lyckan i USA. Tio skådespelare och två musiker spelar närmare sextio roller, säger Michael Cocke, konstnärlig ledare hos Örebro länsteater.