Efter prestigeframträdandena i England – Olaus Petri Vocalis släpper CD

Förra sommaren reste Olaus Petri Vocalis till London för att ge konserter och sjunga evensong i både S:t Paul’s Cathedral och Westminster Abbey – två prestigeuppdrag, som mycket sällan ges till någon annan kör än katedralernas egna. Nu släpper vokalensemblen skivan ”Great Anglican Music”. Lanseringen sker i samband med en konsert i Olaus Petri kyrka söndag 8 april kl 18.00.

Prisbelönta Olaus Petri Vocalis består av 16 sångare med hög musikalisk bildning och hör hemma i Olaus Petri församling i Örebro, där kören regelbundet medverkar i konserter och gudstjänster.

– Det är en ensemble som sjunger mycket anglikansk musik och därför kändes det naturligt att låta den musiken genomsyra skivan, säger dirigent Mats Bertilsson. Förutom kören medverkar även Mattias Wager, domkyrkoorganist i Storkyrkan, på inspelningen.

På skivsläppskonserten den 8 april är det också anglikansk musik som står på menyn med stycken av Thomas Tallis, C. V. Stanford och Herbert Howells. Några av dem framfördes även under sommarens Londonresa.

– Att vi sjunger så mycket engelsk musik beror delvis på mig, säger Mats Bertilsson. Jag är ju anglofil, jag fullkomligt älskar England och den anglikanska musiktraditionen. Den rymmer så mycket bra musik av hög kvalitet och det finns en noggrannhet, både vad gäller sättet att skriva och att framföra musiken, som tilltalar mig mycket.

Den noggrannheten fick även Olaus Petri Vocalis erfara inför resan till England. Att sjunga evensong i S:t Paul’s Cathedral och Westminster Abbey är en månghundraårig tradition som utförs av katedralernas egna körer.

– Endast i undantagsfall kan en utvald kör från någon annan anglikansk katedral få i uppdrag att sjunga evensong. Så att man ”släppte in” en kör från Svenska kyrkan i det här sammanhanget är anmärkningsvärt och otroligt hedrande, säger Mats Bertilsson och betonar att detta inte skedde lättvindigt.

Innan Olaus Petri Vocalis fick klartecken hade kören utsatts för en rad noggranna kontroller i form av ljudprov, massor av referenser och intyg. Och det gick bra. Väldigt bra, till och med – för både S:t Paul’s Cathedral och Westminster Abbey vill att Olaus Petri Vocalis återvänder.

– Vi har fått fantastiskt hjärtliga inbjudningar från båda katedralerna och vår förhoppning är att kunna återanvända. Jag hoppas vi får till det.

foto: Emil Snabb