Bryggarguld till Örebro på mässa i Göteborg

I helgen arrangerar entreprenören Stanley Wongs företag Svenska Dryckesmässor ”En Öl & Whiskymässa i Göteborg” tillsammans med Svenska Mässan. Mässan som arrangeras för sjätte gången beräknas besökas av 24 000 besökare under två dagar. På mässans öltävling knep Örebro Brygghus en guldmedalj i kategorin ”Specialöl och smaksatt öl”, dessutom kammade dom hem den största vinsten ”mässans bästa öl”.

– Många minns nog när vi startade mässan 2013 och ett antal utan biljett inte kom in, då hade vi 4500 kvm och 12 000 besökare. Idag är mässan 20 000 kvm stor, har 170 medverkande utställare och alla 24 000 besökare kommer att komma in, säger Stanley Wong.

Göteborg är utsedd till Sveriges Ölhuvudstad och det stora ölintresset märks även bland utställarna då fler 90 de 170 är ölutställare. Det bidrar även till att mässans öltävling vuxit och i år tävlade cirka 430 öl i elva klasser. I klassen ”Specialöl och smaksatt öl” vann Örebro Brygghus med sin Hallon Berliner.

– Det känns helt sjuk att vinna guld i den här klassen med så bra motståndare. Vi slog ju belgarna på deras hemmamarknad. Det är overkligt att slå dom, säger Jesper Palm, bryggare på Örebro brygghus om vinsten i klassen ”Specialöl och smaksatt öl”.

Förutom de elva klasserna utses även ”mässans bästa öl alla kategorier” vilket också vanns av örebrobryggeriet.

– Det är helt galet att vinna ”Mässans bästa öl alla kategorier”, särskilt i Göteborg som har så många bra bryggerier. Det är stort att slå dom, fortsätter Christoffer Mathiasson, bryggare på Örebro Brygghus.

Att intresset för öl är stort i Göteborg har även märkts under veckan då GBG Beer Week (instiftat av mässarrangörerna tillsammans med ölentusiaster och ölfrämjandet) ägt rum med fler än 100 evenemang på bryggerier, barer och restauranger. GBG Beer Week var Sveriges första ölvecka och har inspirerat andra städer till att starta sin egen ölvecka. I Örebro har man dock något unikt på Ölhallen där gänget ordnar GBG Beer Week i restaurangen.

– Det är jättekul att även Örebro får en del av ölstaden Göteborg under helgen, avslutar Stanley Wong.

På bilden: Emelie Oscarson, Svenska Dryckesmässor, Minny Källman, Svenska Dryckesmässor, Christoffer Mathiason, Örebro Brygghus, Hanna Wreeth, Svenska Dryckesmässor och Stanley Wong, Svenska Dryckesmässor.

Foto: Anna Sigvardsson

,