Då kommer Kronprinsessan Victoria till Närke – tar trappan upp för Kvarntorpshögen

Det blir en tuff heldag när landshövding Maria Larsson tar emot Kronprinsessan Victoria på hennes Landskapsvandringar som når Närke nästa fredag. Allmänheten och alla som vill får vara med under dagen, informerar länsstyrelsen.

“Med vandringar genom Sveriges landskap vill Kronprinsessan uppleva och synliggöra Sveriges mångfald av natur som kan upplevas under olika årstider i olika landskap. På samma gång slår Kronprinsessan ett slag för värdet av friluftsliv, motion och folkhälsa. Landskapsvandringarna inleddes i höstas, och nu när våren lite försenad har anlänt så kan hon fredag den 20 april möta den i Närke”, skriver länsstyrelsen vidare.

– Vi är säkra på att det blir en minnesvärd dag för Kronprinsessan, säger landshövding Maria Larsson. Kronprinsessan får möta våren vid Kvismaren och det som kännetecknar Närke, nämligen bördigt slättlandskap. Och i programmet ingår vandring, fågelliv och – de nyvaknade ormarna vid Öby Kulle som ju är en besöksattraktion när vårsolen gassar.

På eftermiddagen blir det mer motion och upplevelser. Först cykling från Kävesta folkhögskola till Närkeslättens högsta punkt – Kvarntorpshögen. Men det blir inte cykling ända upp – toppen bestigs genom den beryktade Kvarntorpstrappan, 427 trappsteg. Vid klart väder kan sedan nästan hela Närke beskådas.

Till vandringen/cykelturen och Kvarntorpstrappan bjuds även allmänheten in för att delta, alltså inte bara som åskådare. Flera föreningar kommer att vara med under dagen för att visa prov på aktiviteter. Dessutom väntas skolklasser vara med i aktiviteter under delar av dagen.

Foto: Raphael Stecksén/ Kungahuset