Ny tjänst ska stärka Örebros friluftsliv – målet är att få ut fler människor i naturen

Fritidsnämnden har beslutat om att förstärka och utveckla friluftsarbetet i Örebro kommun. Det är en unik satsning som gör att förvaltningen kan arbeta mer strategiskt för att fler ska komma ut i naturen, uppger majoriteten i ett pressmeddelande.

“Örebro kommuns förbättrade skatteprognos innebär en unik satsning på friluftslivet. Förvaltningen får nu möjlighet att förstärka upp sitt friluftsarbete med en ny tjänst som ska jobba strategiskt med att utveckla kommunens friluftsliv och på så sätt också förbättra samverkan mellan naturvård, social välfärd, turism, skola och friluftsliv”, skriver de vidare.

– Naturen ska vara tillgänglig för alla och målet är att få ut fler människor i naturen. Det är ett viktigt verktyg i kommunens arbete för folkhälsa. Det skapar vi nu ännu bättre förutsättningar att lyckas med. Det är också viktigt att arbeta med tydliga målgrupperför att skapa attraktiva friluftsmiljöer för både unga och gamla, män och kvinnor, personer med olika bakgrund och personer med olika funktionsnedsättningar, säger Jonas Håård (S) ordförande i Fritidsnämnden.

Örebro kommun har de senaste sex åren utsetts till Sveriges bästa friluftskommun fyra gånger, nu senast 2017, men kan såklart bli ännu bättre. För att möjliggöra det kommer det fortsatta arbetet med Örebro kommuns naturplan vara central. I den står det att friluftsarbetet ska ta hänsyn till naturvård, fritid, folkhälsa och turism.

– Vi har ett i grunden väldigt bra friluftslivsarbete i kommunen och det är väldigt kul att kunna förstärka det ytterligare. Det gör att vi kan arbeta mer strategiskt för att göra det lättare att ta sig runt i naturen och ta bort de hinder som finns idag. Satsningen är också viktig för att öka fritidsförvaltningens samverkan med skolor vilket skulle kunna leda till goda naturupplevelser för barn och unga, säger Annika Tholster (C) vice ordförande i Fritidsnämnden.

källa: Örebro kommun/ arkivbild: Jan Larsson