Varnar för situationen på Mariebergs parkering – skickar ut brev till tonårsföräldrar

Nu skickar Örebro kommun ut brev till tonårsföräldrar med information om situationen på Mariebergs parkering helger och kvällar. Kombinationen mycket alkohol, langning, slagsmål och snabba bilar, är något som det varnas för i brevet.

Läs mer här:

“Vi vill uppmärksamma föräldrar och andra vuxna på att det under fredag- och lördagskvällar/nätter samlas mycket ungdomar ute vid Mariebergs handelsområde (främst vid Blomsterlandet, Rusta och Chilli) i Örebro. Vi i Fältgruppen ser att det finns stora risker i den här miljön, då det förekommer stora mängder alkohol i kombination med att bilar kör i hög hastighet bland folksamlingarna. Det förekommer ofta slagsmål, vi vet att det pågår langning, många skjutsar varandra på biltak, motorhuvar och i bagageluckor vilket innebär en hög risk för olyckor.

Vi vet att det förekommer att unga tjejer blir sexuellt utnyttjade, och nyligen har det skett en misstänkt våldtäkt och försök till våldtäkt på platsen. Personerna som befinner sig i den här miljön är i blandade åldrar, från 13 år och upp mot 50, och kommer från hela Örebro län. Många är motorburna och använder de stora parkeringsytorna till att sladda och köra race. Ett flertal har ett stort intresse för bilar men många unga lockas till platsen då det finns stor tillgång till alkohol och eventuellt andra droger. Detta är inget nytt fenomen utan har pågått i flera år. Under våren 2017 valde vi i fältgruppen att sprida information om detta till så många som möjligt, samt bjuda in föräldrar och andra vuxna till gemensamma vandringar i området. Nu vill vi återigen bjuda in till en sådan träff. Vi ser fortfarande ett stort behov av närvaro av föräldrar och andra trygga vuxna. Vi vet att vuxna trygga personer har en lugnande inverkan och det behövs också fler som kan stötta, se och agera vid händelser på platsen. Du som är förälder till en ungdom som vistas ute vid Marieberg eller som är en trygg vuxen är välkommen”, skriver kommunen.

NÄR – Vi kommer att ha två träffar: v. 17 och v. 19, fredagen den 27/4 klockan 21.30 samt fredagen den 11/5 klockan 21.30. VAR – Vi utgår från parkeringen vid Burger King.

källa: Örebro kommun