Gräs i kretslopp gav regionens miljöpris

Vinnaren av Region Örebro läns miljöpris blev Driftgrupp Park, Område fastigheter, Regionservice för sitt arbete med att minska fossila utsläpp och spara resurser genom ett nytt sätt att hantera ogräs. Priset delades ut i dag den 26 april på Region Örebro läns miljödag av regionrådet Catrin Steen (MP).

Motiveringen lyder:
“Driftgruppen Park har på ett föredömligt sätt arbetat systematiskt med sina betydande miljöaspekter och låtit resultatet vara underlag för förbättrade arbetsmetoder. Genom att övergå till täckning med gräsklipp som metod för att få bort ogräs, har ett lokalt kretslopp skapats och flera moment där tunga fossildrivna maskiner tidigare använts kunnat tas bort. Det nya arbetssättet bidrar till ökad biologisk mångfald och förbättrad jordkvalitet, sänkt vattenförbrukning, minskade kostnader, trevligare och tryggare miljö i parkerna. Verksamhetens insats, innovativa tänkande samt engagerade medarbetare är ett mycket gott exempel på hur förändrade arbetssätt kan generera positiva effekter ur många olika hållbarhetsperspektiv”.

– Vinnarna av miljöpriset har tagit fram nya metoder för att jobba inom parkavdelningen, säger Catrin Steen (MP), regionråd. Och de får priset för att de faktiskt slutar göra någonting och i stället skapat ett lokalt kretslopp, vilket är fascinerande. De slutar rensa ogräs och hittar andra möjligheter för det arbetet och det är ju jätteroligt.

,