Dansgrupper till Hjalmar Bergmanteatern – “nutida dans och streetdance när den är som bäst”

Den 8-9 maj gästas Hjalmar Bergmanteatern av grupperna Arkeolog 8 och Freestyle Phanatix under titeln 1 Kväll 2 X Dans. Föreställningen är ett samarrangemang mellan Dans i Örebro län och Kultur och fritidsförvaltningen Örebro kommun, och riktar sig framför allt till ungdomar.

– Vi kommer få njuta av nutida dans och streetdance när den är som bäst. Jag är jätteglad över att vi lyckats få hit två föreställningar av så olika slag på samma kväll, säger Johanna Ström utvecklingsledare för professionell dans på Region Örebro län.

Först ut på scenen tisdag den 8 maj är Arkeolog 8 med föreställningen 1 up. I 1 up dras vi in i ett verkligt, overkligt TV- spel. Föreställningen är en analogi för de poängsystem, nivåer och hinder vi passerar i livet. I ett alltmer individualiserat och konsumtionsinriktat samhälle drivs frågorna till sin spets; Måste alla vara med i leken på liv eller död? Och vem är egentligen bossen?

Den andra föreställningen för kvällen är Busta da Breakz II med hiphop kollektivet Freestyle Phanatix. Gruppen har varit verksam i Norden i många år, och med Bust da Breakz II vill de utmana den manliga dominansen inom breakdance med ett kraftfullt kvinnligt motspel. Dansarnas motoriska styrka kombineras med en Human Beatboxer i världsklass som med 100 % mänskliga ljud genomsyrar föreställningen med beats, loops och finess.

Föreställningarna spelas också som skolföreställning den 9 maj.