Hon forskar på språkpoliser – “språket kan användas för att exkludera folk”

Anna Heuman på Örebro universitet ska forska på så kallade språkpoliser.  – Alla känner till fenomenet men det finns inte mycket forskning om dem, säger hon.

Nu satsar Enheten för humaniora vid universitetet på att föra ut sin forskning till en bredare publik. Det gör man genom att den 21 maj arrangera Humanioratorget. I Forumhusets entré kommer 25 forskare att berätta om sina vetenskapliga arbeten och Anna Heuman, doktorand i svenska språket, är en av dem, skriver universitetet i en information.

– Jag vill gärna lyfta fram hur enskilda individer använder språket i vardagen och att många har en mycket stark språkuppfattning, berättar Anna Heuman.

– Jag har visserligen inte kommit så långt i min forskning, men jag kan tydligt se att språket kan användas för att exkludera folk och att inte behöva lyssna på vad de säger. ”Du som inte kan stava ska inte uttala dig om skolan.” Ungefär så kan det låta.

källa/foto: Örebro universitet