App ska få fler att borsta tänderna – ökning av unga som har karies

Med appen Rocka munnen flyttar Folktandvården in i svenska hem och telefoner. Appen som innehåller både spel och timer ska göra barn och föräldrar till bättre tandborstare.

När siffrorna visade en ökning av karies hos yngre skolbarn insåg Folktandvården att man behövde ett nytt verktyg i kampen för friskare tänder Samtliga Folktandvårdsorganisationer i hela landet står bakom den nya digitala satsningen för svensk folkhälsa och barntandvård.

I Rocka munnen appen kopplas tandborstning och skärmtid ihop till ett roligt spel, så att familjen kan leka fram en bra vana tillsammans hemma. Målet är att tandborstningsrutinen ska mötas med ett uppspelt ”jag vill!” från barnen istället för ett tjatigt ”du måste” från föräldrarna.

Folktandvårdens historia innehåller många bevis på hur man framgångsrikt har förändrat och förbättrat tandhälsan – och folkhälsan – i Sverige. Idag finns ”lördagsgodis” med i Svenska Akademiens ordlista. Att äta godis bara på lördagar, har blivit en regel för både barn och vuxna som bidrar till att hålla en hälsosam livsstil.

För att Folktandvården ska kunna fortsätta att förebygga och vara världsbäst på friska tänder måste vi anpassa oss, utveckla oss och våga använda nya verktyg. I våra telefoner finns många appar som inspirerar och hjälper oss att hålla ordning i vardagen. Det känns självklart att Folktandvården ska finnas med där och peppa både små och stora att ta hand om tänderna.

– Målet med spelet är att det ska vara ett stöd till föräldrar och bidra till lärande genom lek och spel. Vi kommunicerar med barnen på deras arena och når samtidigt föräldrar, allt för att barnen ska få en så bra munhälsa som möjligt, säger Annika Gustafsson, som är verksamhetschef på Pedodonti/Barntandvård, Folktandvårdens specialisttandvård Region Örebro län.

källa: Region Örebro län/ Folktandvården