S-förslag: Diplomera kiosker som motverkar droghandel

John Johansson (S), som bland annat är vice ordförande i Brottsförebyggande rådet i Örebro, gjorde för ett par veckor sedan en arbetsdag med örebropolisen. Där förde han en dialog med flera poliser om hur man kan samverka mellan kommun och polis för att minska narkotikahandeln i Örebro. Ett förslag han fick, som Socialdemokraterna i Örebro vill gå vidare med, är att uppmuntra kiosker att inte bidra till handel med narkotika.

– De allra flesta kiosker och tobaksbutiker i Örebro är både seriösa och hanterar överhuvudtaget inte produkter som enbart har ett egentligt användningsområde; antingen vid användning av eller handel med narkotiska preparat. Men i vissa kiosker i Örebro finns hela skyltfönster och montrar med redskap och attiraljer som enbart används vid narkotikahantering. Det finns inget annat syfte, säger John Johansson (S), vice ordförande i Brottsförebyggande rådet i Örebro och socialpolitisk talesperson för Socialdemokraterna i Örebro.

Under arbetspasset med örebropolisen kom ett förslag fram om att kommunen, polisen och det civila samhället skulle kunna samverka kring någon form av diplomering av kiosker som inte säljer exempelvis så kallade ”grinders” eller vissa typer av pipor och filter.

– Polisen, inte bara i Örebro utan på flera ställen i landet, säger att den här handeln är ett stort problem då det inte bara underlättar narkotikamissbruk utan också skickar signaler till unga att droger är ok. Det är visserligen inte brottsligt att sälja detta och det går inte att förbjuda om inte riksdagen ändrar lagen, men polisen är tydliga med problemet. Idéen som jag fick från polisen var att vi borde uppmuntra och i någon form diplomera kiosker som inte säljer dessa produkter. Man skulle kunna kalla det för ”schyssta kiosker”. Vi behöver uppmuntra att göra rätt, så att örebroarna ser vilka som inte bidrar till missbruk och brottslighet. Vi socialdemokrater går till val på att Örebro kommun ska ta krafttag mot kriminalitet och drogförsäljning på våra gator och torg, avslutar John Johansson.

,
One comment on “S-förslag: Diplomera kiosker som motverkar droghandel
  1. Helt vansinnigt. Håll er till politiken istället för att försöka störa den fria marknaden. Vill jag köpa en grinder så köper jag en grinder.

Comments are closed.