Flera företag får pengar från Vinnova – “ett viktigt trendbrott för hela regionen”

Två bolag sprungna ur forskning vid Örebro universitet får 300 000 kronor var från Vinnova. – Det här innebär att vi flyttar fram Örebroregionens position när det gäller vassa innovationsmiljöer, säger Anna Ragén, koncernchef för Örebro universitet Holding AB.

Rapp AB och Neurolearn AB är två bolag som startats av forskare vid Örebro universitet med stöd från ORU Innovation och Örebro universitets holdingbolag.

Rapp bygger på forskning av professor Ulrica Nilsson och är en app till mobiltelefoner som vården kan använda i uppföljningen av nyopererade patienter, som från hemmet kan rapportera om hur de mår och få direktkontakt med vården.

– Pengarna från Vinnova kommer att öka möjligheten till fler affärer inom vården, genom att vi nu kan bli en del av vårdens egna säkerhetssystem, säger Anna Skogh, vd på Rapp AB.

Neurolearn AB arbetar med att ge företag affärsvärde med hjälp av metoder och tekniker baserade på machine learning och deep learning – ett område som Örebro universitet bedriver framstående forskning inom.

– Vi ska använda pengarna från Vinnova till att utveckla vår affärs- och leveransmodell med hjälp av kunder och praktiskt tillämpning av artificiell intelligens, säger Fredrik Stenman, vd för Neurolearn AB.

Även Örebroföretagen Youcal AB och Splitgrid AB får 300 0000 kronor var från Vinnova. Båda företagen, som inte är kopplade till Örebro universitet, har utvecklats genom stöd från Inkubera, ett dotterbolag till Örebro universitets holdingbolag, som coachar innovativa bolag att utveckla sin affärsidé. Youcal är en digital plattform som hanterar transaktioner inom bokningssystem och Splitgrid har tagit fram en IT-lösning som fördelar pengar som kommer in i butikers datasystem.

Anna Ragén ser anslagen som ett viktigt trendbrott för hela regionen.

– Vi har tidigare inte haft bolag som har uppfyllt Vinnovas kriterier för att vara ett innovativt startup-företag.  Det känns som en mycket viktig indikation på att ekosystemet vid Örebro universitet börjar fungerar enligt den process och den målsättning vi jobbat för, säger Anna Ragén.