Marknadsafton som en festival – ny karta för att hitta rätt

När klockan blir 12.00 den 7 juni är det den 53:e gången som Marknadsafton i Örebro öppnar. En marknad som arrangeras av City Örebro, där man gärna vill vara på tårna och se nya möjligheter till utveckling varje år.

Bakgrunden till att Marknadsafton skapades för ett halvt sekel sedan var att handlarna, eller köpmännen som de kallades förr, behövde sälja ut sina lager inför sommaren. Då var det endast handeln som deltog och inga försäljare utifrån var välkomna. Efter ett antal år blev det dock allt färre butiker som ville engagera sig och man tog därför beslut om att bjuda in externa aktörer för att locka fler besökare. Under de senaste tio åren har trenden med vikande deltagare från det lokala näringslivet vänt och idag är Marknadsafton ett av årets viktigaste försäljningsdagar för både handel och restaurangnäring. Detta event är idag Örebros enskilt största event om man ser utifrån antal besökare under en dag.

– Vi räknar med 45-50 000 besökare även i år, men om vädret håller i sig kan det bli ett nytt rekord, säger Stina Storm, VD på City Örebro.

I år bjuder vi dessutom på en hel del förändringar som är tänkta att förstärka marknaden till en större upplevelse för besökarna och då räcker det inte med ett 100 tal knallar och att minst lika många medlemmar i City Örebro engagerar sig med extraöppet och erbjudanden. Det behövs även en rad olika kompletterande aktiviteter på marknadsområdet.

– Det känns som om att det börjar bli mer som en festival med aktivitetstorg, festivalpark, sponsor-torg, ponnyridning och sist men inte minst ett scenprogram som startar 12.00 och sista artisten går på strax efter 21.00, berättar Nina Dahlström eventansvarig på City Örebro.

Stora Scenen: på Stortorget med P4 Örebro fram till 18.00. Under kvällen kommer dessa artister att gästa scenen: Nisse P/ Björn Wahlberg/ Hello Ocean/ Lighthouse Sweden/ Lovisa Krantz och sist men inte minst Lula

– Nytt för i år är även den Marknadskarta som vi tagit fram för att underlätta för besökarna att uppleva Marknadsafton fullt ut, säger Nina Dahlström avslutningsvis.

,