Tre örebrostudenter går sommarkurs på Cornell University i USA

Tre studenter vid Restaurang- och hotellhögskolan Örebro universitet ska gå en sommarkurs på välkända Cornell University i USA.

– Det här är verkligen mitt i prick för mig, att få lära känna folk i branschen och jobba med samma saker som hemma fast i en mycket större skala, säger Amanda Olsson, som går Måltidsekologprogrammet vid Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan.

Tillsammans med Carl Klasén och Markus Ekman, båda på programmet Kulinarisk kock och måltidskreatör, har Amanda Olsson blivit uttagen till en tio veckor lång sommarutbildning i livsmedelsproduktion och livsmedelshygien vid Cornell University.

Dörröppnare för Örebrostudenterna är rektor Johan Schnürer med sina kontakter vid Cornell, bland annat i samband med mat- och hållbarhetskonferensen Sustainology Summit, som arrangerades av Svensk- amerikanska handelskammararen i New York i höstas.

– Jag är mycket glad att professor Carmen Moraru vid Cornell erbjöd våra studenter denna unika möjlighet. Något som absolut bör kunna leda till fortsatt utbyte och samarbete, säger Johan Schnürer.

Alla tre är andraårsstudenter och har höga förväntningar på vad sommarkursen ska ge. Amanda och Markus har valt sensorik som inriktning, och Carl ska studera listeria, en bakterie som kan förekomma i livsmedel och orsaka infektioner.

Carl och Markus ska bli kockar och ser denna fördjupning i livsmedelsproduktion, produktutveckling, hygien och råvaror, som ett sätt att bredda sina kunskaper.

– Deras erfarenheter kommer att vara ett tillskott och ha betydelse för andra studenter på RHS. Vi är starka inom gastronomi, men inte lika bra inom livsmedelsteknik och livsmedelsförädling, säger Stefan Wennström, prefekt på RHS.