Vänsterpartiet kritiska till höjning av kommunalrådens lön

Kommunfullmäktige röstade i veckan igenom beslutet att höja arvodena till Örebros kommunalråd. Vänsterpartiet var mycket kritiska till höjningen, som kommer att leda till 10-procentiga höjningar av arvodet.

– Det är tråkigt, jag tror verkligen inte att det finns något stöd hos örebroarna för en sådan jättehöjning. Ingen annan yrkesgrupp i kommunen kan räkna med en löneförhöjning på tio procent, menar Murad Artin (V), själv kommunalråd för Vänsterpartiet.

Efter höjningen kommer alla kommunalråd att ha 65 400 kronor i månaden och kommunstyrelsens ordförande kommer att få cirka 72 000 kronor i månaden.

– Jag tror att det här är inkomstnivåer som sticker ganska mycket i ögonen på många örebroare. Vänsterpartiet och jag själv tycker att det är en dålig idé i ett samhälle där skillnaderna ökar mellan de som har väldigt mycket och de som har lite, säger Murad.

Det var en lång och ganska hätsk debatt i kommunfullmäktige och vid omröstningen var det samtliga ledamöter från S, C, Kd, M och L som röstade för höjningen.

–  Det var en surrealistisk debatt. Moderater som pratade om kollektivavtal och arbetsmiljö och socialdemokrater som menade att det höga arvodet är avgörande för att någon ska vilja hålla på med politik i framtiden. Jag vänder mig verkligen mot den argumentationen, säger Murad