Jonas allvarliga sjukdom gav ett fågelintresse – nu ställer han ut fotografier på Galleri Svanen

Fotografen Jonas Classon har varit med om en lång och tuff sjukdomstid. Nu arbetar han med sin dröm – att fotografera. Och favoritmotivet är fåglar. På lördag den 30 juni klockan 11.00-16.00 är det vernissage för utställningen ”Svart Album” i Galleri Svanen vid Naturens Teater, Rånnesta vid Tysslingen.

“För sju år sedan blev jag allvarligt sjuk. Under flera år spenderade jag större delen av min tid på sjukhus där mitt enda fokus var att överleva. Det kändes som att sjunka ner i ett svart hål, berättar Jonas.

“På sjukhuset lärde jag känna Nisse Eriksson, som jobbade som sjukhuslärare. Under perioderna när jag mådde bättre tog han med mig ut i naturen och ändrade mitt fokus. Nisse, som som är en van ornitolog, lärde mig om fåglar under våra utflykter. Våra fågelmöten blev ljuspunkter i en annars mörk tillvaro och det tändes en gnista inom mig. Snart kändes allt så självklart – jag skulle bli fågelfotograf! Resan dit och vägen upp ur det svarta hålet har varit lång. Att komma tillbaka till ett normalt liv efter sjukdomen med både jobb och socialt liv har tagit tid, men i dag är jag frisk och jobbar med det jag älskar – att resa runt jorden och fotografera fåglar. Någonstans på resan kom jag på idén med “Svart Album” – en bildserie där fåglarna får vara ljuset i mörkret, precis som de var för mig under sjukdomstiden. Att få fågeln upplyst mot svart bakgrund är dock tålamodsprövande. Solen måste träffa fågeln i exakt rätt vinkel och bakgrunden måste vara i skugga. Vissa bilder har jag slitit med i veckor för att få till. Men när allt stämmer tycker jag att resultatet blir väldigt effektfullt. Men jag har ju en förkärlek till fåglar..