Länsmuseets första utställning på slottet – anslagstavlorna visar var vi hör hemma

Under 2017 har Maria Sedell, professionell berättare, och Staffan Ekegren, författare, rest runt i Örebro län och dokumenterat anslagstavlor i stad och på landsbygd. Anslagstavlan samlar upp vad som händer på en ort. Med den som utgångspunkt har de knutit kontakt med människor, gett röst åt deras liv i bygder och bostadsområden. Resultatet visas i utställningen “Var hör jag hemma?” som öppnar på Örebro slott den 11 augusti. Utställningen är den första som Örebro läns museum visar på slottet.

”Vare sig vi talar om en levande eller om döende landsbygd är anslagstavlan dess kanske starkaste uttryck. Vi har fotograferat meddelanden, budskap och affischer. Bakom dessa visar sig en rikedom av människor med mer eller mindre sällsamma öden. Vi har mött människor och samtalat” berättar Maria och Staffan.

Anslagstavlor finns där människor finns, som ett centrum, för samtal. Ofta i närheten av bygdens affär. När affären läggs ner står anslagstavlan kvar, den behöver ingen affärsverksamhet.

Utställningen invigs i Vasasalen på Örebro slott den 11 augusti kl 14.00 och visas till och med den 16 september.

När utställningen plockas ner på slottet kommer den sedan att flyttas runt på olika platser i Örebro län som vandringsutställning. Var hör jag hemma? är producerad av länsmuseet tillsammans med Maria Sedell och Staffan Ekegren. Projektet har kommit till i samarbete med ABF och Länsstyrelsen i Örebro län.