Vårdföretagarna: “Privat drivna verksamheter inom LSS hävdar sig bättre”

Privat driven daglig verksamhet och bostad med särskild service för personer med funktionsnedsättning i Örebro län håller hög kvalitet. Det visar Socialstyrelsens undersökning om kvalitet i verksamheten. De privat drivna verksamheterna hävdar sig bättre i 19 av 24 kvalitetsindikatorer.

– Socialstyrelsens undersökning bekräftar att daglig verksamhet och bostad med särskild service för personer med funktionsnedsättningen håller minst lika hög eller högre kvalitet än sina kommunala konkurrenter, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef Vårdföretagarna.

Privat LSS-verksamhet handlar lika mycket om att skapa en meningsfull vardag som att satsa på rehabilitering med sikte på att kunna gå vidare med studier eller arbete.

– Privata utförare har till exempel i större utsträckning rutiner för hur man ska agera om någon boende eller brukare har utsatts för våld eller övergrepp. Samma sak gäller för förekomsten av kompetens- och utvecklingsplaner. De privata alternativen är en viktig del av välfärden. Vi ska inte motarbeta dem som lyckas bra – vi ska lära av varandra, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef Vårdföretagarna.

– Vi känner till dessa siffror att externa utförare toppar listan utifrån kvalité. Örebro kommun behöver ha en blandad kompott av olika utförare för att stå rustad inför framtiden där alla hjälps åt att lösa utmaningar som står runt hörnet” säger Per-Åke Sörman (C) kommunalråd Örebro kommun.

, ,