Trots extremhettan – inte fler som söker vård på grund av värmen

Solen och värmen håller i sig. Det är härligt, men rekordhöga temperaturer under en längre tid kan också innebära stora påfrestningar för många. Region Örebro län har inte fått fler som söker vård till följd av värmen.

Region Örebro län följer dagligen hur de varma och torra förhållandena påverkar hur många som behöver uppsöka vård och hur hälso- och sjukvården i länet påverkas.

– Hittills har vi inte haft någon märkbar effekt i vården till följd av värmeböljan, säger Inger Nordin Olsson, chefläkare i Region Örebro län. Vi har dagliga möten med avstämningar där vi följer hur många som söker vård och hur många lediga platser vi har vid våra tre sjukhus. Vi gick tidigt ut med information och råd gällande värmen till vårdpersonalen och också till länsinvånarna.Folkhälsomyndighetens råd och sidor är väl genomarbetade för alla.

Tjänsteman i beredskap (TiB) inom regionen har ständig beredskap och kontakt med länsstyrelsen, övriga blåljusorganisationer, kommuner och andra berörda aktörer i länet, så vi följer utvecklingen.

– Vi arbetar hela tiden för god och säker vård. Nu lägger vi också extra fokus på vätska, ventilation och svalka, framförallt för våra riskgrupper i vården. Mycket handlar om grundläggande omvårdnad, säger Inger Nordin Olsson. Det handlar även om egenvård, några enkla råd är att försöka att dricka redan innan du känner att du är törstig, ta det lugnt och ordna det så svalt som möjligt omkring dig.

källa: Region Örebro län