Skogsbränderna: Franskt brandflyg landar på Örebro Airport

Risken för skogsbrand har varit extremt stor i stora delar av landet under en längre tid och nu har MSB återigen begärt stöd i form av brandbekämpningsflyg från EU. Frankrike har svarat på förfrågan och erbjuder nu två stycken brandbekämpningsflyg av samma typ som de italienska flygen.

– Det är ett allvarligt läge och risken för skogsbrand är extremt stor i hela landet. Därför väljer vi nu att för tredje gången i sommar begära stöd från EU med brandbekämpningsflyg som kan stötta räddningstjänsten vid behov, säger Jakob Wernerman, operativ chef för MSB:s hantering.

Av samma anledning som det inte är kostnadseffektivt att varje kommun har beredskap för varje typ av extrem händelse, är det inte möjligt att varje land har egen beredskap för värsta möjliga scenario som kan inträffa. Men genom EU-samarbetet kan vi bistå varandra med resurser och på så sätt vara starkare tillsammans.

– Det är bra att vi har möjlighet att stärka upp den nationella beredskapen med hjälp från EU. Vid skogsbränder är det avgörande att agera snabbt. Genom att få hit fler brandbekämpningsflyg ökar vi möjligheten att släcka bränder snabbt innan de hinner sprida sig, säger Dan Eliasson, generaldirektör, MSB.

Denna gång kommer flygplanen och besättningen från Frankrike. Det handlar om två flygplan, Canadair CL-415, som beräknas anlända till Örebro flygplats under torsdagen. Flygplanen kan ta 6 000 liter vatten vid varje “skopning”. Flygplanen är av samma sort som de italienska flygplanen som finns på svensk mark sedan tisdag 17 juli.

källa: MSB