På fredag är det öppet hus på slottet – i år är temat hållbarhet

Örebro slott lever upp extra mycket på fredag. Landshövdingen, Örebrokompaniet och andra hyresgäster öppnar gemensamt alla portar till en familjedag. Såväl länsbor som turister är välkomna att titta in på Slottets dag.

– Slottet är allas slott. Det ska vara ett så öppet och levande slott som möjligt, säger landshövding Maria Larsson. På fredag passar det bra att ha extra öppet eftersom det sjuder av liv med turister och sommarlovslediga runt slottet. Det är bland det roligaste jag vet att få stå och hälsa på alla som kommer till vårt residens.

I år är temat hållbarhet – hållbart slott. Temat symboliseras av en byggnad som stått pall i uppemot 750 år. Örebrokompaniet kallar in en livs levande Lasse-Maja som bjuder barnen i residenset på lokalt producerat ”tjuvgodis”. Medan Länsstyrelsen tar hjälp av levande maskar, insektshotell och textilkonst skapat av en konstnär som bara använder återvunnet material.