Ökning av antalet besökare på slottet – nära 11 000 gäster

Totalt har antalet besökare på visningarna på Örebro slott och andra aktiviteter ökat med 57 procent till 10 666 besökare under de sju veckor då aktiviteten ”Sommarslottet” pågick.

– Den främsta orsaken är ett ändrat upplägg jämfört med tidigare år. Istället för att enbart ta in besökare via visningar, öppnades ett stort antal av slottets rum för allmänheten där besökarna fick möta kungligheter, aktivera sig, men också följa med på visningar som ingick i entréavgiften, berättar Johanna Bjelkengren, projektledare på Örebro slott.

Vid sidan av det ökade antalet besökare, spelade Lerbäcks Teater farsen ”Par i kungar” under juli, vilket också blev en stor framgång där de flesta föreställningarna var utsålda.

– Visst har det varit varmt på slottet i sommar, inte minst för våra skådespelande guider. Men publiken har ändå strömmat till på ett fantastiskt sätt. Sedan kan man förstås bara spekulera i hur många besökare vi haft om det varit lite svalare. Men det ger samtidigt ännu mer inspiration inför framtiden, vi ser vilken potential det finns i det nya upplägget, berättar Camilla Törnquist, projektledare på slottet och kollega med Johanna.

”Sommarslottet” är ett av många resultat av Örebrokompaniets och Statens Fastighetsverks utvecklingsarbete för Örebro slott. Och mer är på gång. Den 11 augusti öppnade Örebro läns museums utställningar i Vasasalen på slottet och senare under året kommer Lill-Annas Slottscafé att öppna i det sydöstra tornet, i lokaler som aldrig tidigare varit öppna för allmänheten. Och senare under året är det åter dags för de mycket populära spökaktiviteterna under höstlovet.

– Idag har vi ju kungabesöket och i morgon är det dags för ”Slottets dag”, också det ett nytt evenemang, berättar Johanna Bjelkengren.

Slottets dag arrangerades första gången 2016 och är ett samarbete med länsstyrelsen. Besökarna kommer kunna gå runt på egen hand men även gå på guidade visningar. Den franska surdegsmästaren och kocken Sébastian Boudet håller två föreläsningar och landshövding Maria Larsson öppnar den vackra residensvåningen kl. 13-16. På Barnens lilla marknad finns ett antal små marknadsstånd där barn säljer egenproducerade bakverk och annat. Barnens slottstorn håller också öppet, där de yngsta kan prova på armborst och slå sitt eget slottsmynt.

-Så här mycket har det inte hänt på slottet på över tjugo år, och aldrig någonsin har så många rum varit öppna för allmänheten. Det är verkligen en fantastisk utveckling, berättar Johanna Bjelkengren.

, , ,