Nu är verksamheten igång på nybyggda Änglandaskolan

 

 

Örebro kommun växer, och för att möta den ökade befolkningen flyttar skolan Navet sin verksamhet till den större, nybyggda Änglandaskolan.

“För att möta de senaste årens befolkningstillväxt pågår flera byggprojekt i Örebro. Ett av dem är den nya stadsdelen Södra Ladugårdsängen, där både bostäder och offentliga miljöer är under uppförande. Ett välkommet tillskott i stadsdelen blir den nya Änglandaskolan som med sina fyra våningar gör plats för 525 elever, från förskoleklass till årskurs 6. Byggnaden har utformats av Origo arkitekter som tillsammans med lärare och pedagoger utmanat skolvärldens traditionella planlösning. Klassrum och korridorer har ersatts med hemvister och verkstäder”, skriver Örebro kommun.

– Hemvisterna innebär att eleverna i en årskurs delar på en gemensam yta som består av tre större rum; två klassrumsstora basrum och en studieyta som är större och flexibelt inredd. I stort handlar det om att nyttja lokalerna tillsammans med eleverna och anpassa undervisningen efter dem, säger Annika Billinger, rektor i Navet skola, som flyttar en del av sin verksamhet till Änglandaskolan.

Skolans struktur grundar sig i tre delar, där möbler, arkitektur och planlösning samspelar med pedagogiska arbetsmetoder och sociala aspekter.

– Med en flexibel lärmiljö går det att tänka på flera sätt. När en sal ser ut på ett visst sätt, hur undervisar vi då? Känner eleverna att vi speglar deras olikheter om stolar och bord ser likadana ut? Vad sänder det för signaler när vi placerar 30 rader av likadana bänkar mot en lärare bakom en kateder? Med en flexibel inredning kan fronten placeras i mitten och eleverna sitta i en cirkel där de också kan bidra till undervisningen, menar Gustaf Brandell, rektor i Navet skola.

Möbler och inredning har valts ut för att passa den flexibla strukturen, men även för att fungera med den färgstarka palett som Änglandaskolan utgår från.

– Färgsättningen är verkligen något extra med glada kulörer som grönt, turkost, gult och lila. Färgerna finns genomgående på varje plan och blir tydliga markörer för elevernas olika hemvister, säger Eva Hjortsberg på inredningsföretaget Input interiör som har upphandlat, projektlett, levererat och monterat samtlig inredning till skolan.

Lika viktigt som att möblerna fungerar med arbetssättet är att de håller över tid och tål skolmiljöns fartfyllda vardag.

– Mycket av inredningen består av svensktillverkade trämöbler som är närproducerade och hållbara. När allt görs i Sverige vinner vi på det ur miljösynpunkt eftersom vi kapar transporterna, men vi vet också att det är kvalitativa produkter som håller länge och inte innehåller några farliga eller giftiga ämnen, säger Eva Hjortsberg.

Nu står skolan redo för höstterminen. Det första som eleverna möter denna veckan är entréns spännande trapphus i gul plåt som leder vidare till de övre planen där deras nya hemvister finns.

– Det känns som att både elever och pedagoger är förväntansfulla inför skolstarten. Efter ett härligt sommarlov ser vi nu framemot att få flytta in, avslutar Gustaf Brandell, rektor i Navet skola.

 Foto: Input interiör