Lättare få studentbostad i år – “gott samarbete mellan lokala aktörer”

I dag släpper Sveriges förenade studentkårer, SFS, sin årliga bostadsrapport. Örebro går från “röd” till “gul” på deras rankning över hur lätt det är att få en studentbostad.

“Bostadssituationen för Sveriges studenter ser i stor utsträckning ut som föregående år. 7 av 10 studenter bor i en rödlistad stad, vilket är en liten förbättring från förra året. Den stora majoriteten av studenterna möter dock en svår situation när de söker bostad och utvecklingen måste ske snabbare”, enligt SFS.

“Tyvärr är bostadssituationen ungefär lika dålig som förra året. Tio procent av Sveriges studenter möter en bostadsmarknad som ger rätt förutsättningar för att studera. Vi är nu oroade för hur situationen kommer utvecklas när högskolan byggs ut eller när vi går in i nästa lågkonjunktur.”

Visby och Jönköping går från gulmarkerade till röda i år. Båda städerna låg på gränsen mellan en gul och röd markering förra året och vi kan i år se att det definitivt tar mer än en termin för alla studenter att få en bostad.

“Skillnaderna mellan att vara en röd eller gul stad kan ibland vara väldigt liten. Det är viktigt att påpeka att bostadssituationen för de studenter är bristfällig även i gula städer, vilket blir väldigt tydligt i dessa två fall”, säger Jacob Adamowicz

Tre städer går från röda markering till gul. I Malmö, Falun och Örebro går det i år lite snabbare att få bostad i år. Fler bostäder och goda samarbeten mellan de lokala aktörerna gör att situationen har förbättrats någorlunda i dessa städer.

källa: SFS – läs mer här: 

https://www.sfs.se/nyheter/sfs-bostadsrapport-2018-ar-har

,