Vänsterpartiet vill införa bidrag till skor – gäller personal inom äldreomsorg och förskola

De är ute i ur och skur, springer i trappor eller trampar i vattenpölar med barn. Nu tycker Vänsterpartiet i Örebro att det är dags att satsa på fötterna för förskolans- och äldreomsorgens anställda.

 – En anställd i hemvården kan springa 10 000 steg och mer på ett arbetspass och det sliter på kroppen om inte skorna är bra. Därför vill vi satsa på ett bidrag som gör det lättare för fler att köpa bra skor med jämna mellanrum, säger Martha Wicklund (V) förstanamn på Vänsterpartiets lista till kommunvalet.

 Satsningen ska även gå till anställda inom förskolan som är ute i ur och skur. Vänsterpartiet går till val på att införa bidrag för arbetsskor under mandatperioden dels i äldreomsorgen – där hemtjänsten ska prioriteras först–  men också inom förskolan.

– Det ingår i yrket att pedagogerna ska kunna vara ute i ur och skur med våra barn och då behöver vi faktiskt se till att stötta så att de kan ha varma eller vattentäta skor eller stövlar. I många mansdominerade yrken där man jobbar ute är arbetsskor en självklarhet, säger Martha Wicklund (V).

Vänsterpartiet beräknar att lägga två miljoner årligen för att kunna införa rätten till ett skobidrag om 1 000 kronor vartannat år. Satsningen kommer införas successivt där hemvården och förskolan prioriteras.

,