Länsteatern: Säsongens första abonnemangsföreställning är ”Glasäpplen”

Säsongens första abonnemangsföreställning är ”Glasäpplen”, skriven av Anders Duus. Han följer upp fjolårets omtyckta ”Det som är vårt” med en skruvad pjäs om vår skoningslösa blick på det avvikande, vilka värderingar vi lämnar i arv till våra barn och vår längtan till att livet ska bli mer än vad det är.

En vanlig lördagmorgon i ett vanligt radhusområde så ringer det plötsligt på dörren hos Ellinor och Magnus. Utanför står Reine, områdets kuf. Han har ett brännbollsträ i handen, och han kräver att deras nioårige son ska komma och be honom om ursäkt. Det blir startpunkten på en händelserik helg som väcker både gamla och nya synder till liv, och förändrar familjen för alltid.

Anders Duus låg bakom fjolårets hyllade ”Det som är vårt” som bland annat hämtade inspiration från biblioteksupproret i Ramsberg. Pjäsen och Biblioteksupproret i Ramsberg tilldelades NA:s kulturpris 2018 och prispengarna användes till en temadag om demokratiska mötesplatser och kultur på landsbygden. I nyskrivna ”Glasäpplen” finner vi mer av samma blandning av vardag, vemod och skruvad humor.

För regi står Helena Sandström Cruz, skådespelare och scenkonstnär, som både har jobbat med scenproduktioner, TV och radio. Hon har regisserat och medverkat i flera produktioner på Maximteatern, Lule Stassteater, Regionteatern Blekinge/Kronoberg, Kulturhuset Stadsteatern, Sveriges Radio P3, m.fl. För scenografi och kostym står Daniel Åkerström Steen som bland annat arbetat på Malmö Stadsteater, Dramaten, Riksteatern, m.fl. samt är en del i det konstnärliga teamet bakom Min Stora Sorg. Medverkar gör Anders Hambraeus, Anna Lyons och Hans Christian Thulin.

Urpremiär 22 september 16.00 på Örebro Teater. Foto: Stefanie Andersson