Anders ska tillaga kyckling i finalen av Årets kock – se filmen här

Örebroaren Anders Johnsson är en av finalisterna i tävlingen Årets kock 2018. Nu är det klart vad han ska laga till varmrätt. Svensk hel kyckling från Svensk Fågels medlemsföretag Bjärefågel är huvudråvara i den tävlingsrätt som ska presenteras för juryn under finalens första dag i Årets Kock 2018, fredagen den 28 september.

Se filmen om Anders här: 

– Ett glädjande besked och väldigt spännande att se vad landets främsta talanger kan hitta på med svensk kyckling. Det är en råvara som förtjänar att lyftas upp i kökets finrum både med tanke på dess låga klimatavtryck och eftersom svensk kyckling föds upp under både djurskyddsprogram, sträng djurskyddslag och i princip utan antibiotika, säger Maria Donis, VD för Svensk Fågel.

Under finalen i Årets Kock 2018 tävlar åtta finalister i flera delmoment, endast fyra går vidare till dag två. Många av delmomenten är hemliga fram tills dess att tävlingen drar igång, men en tävlingsrätt kan kockarna förbereda och öva på.

Den tränade tävlingsrätten som lagas fredagen den 28 september är en varm förrätt, mellanrätt eller huvudrätt med kycklingen som tydlig huvudråvara. Den skall serveras i sex portioner och finalisterna har 9 timmar och 30 minuter på sig att färdigställa tävlingsrätten.

,