Röntgenveckan lockar 1 500 – internationella föreläsare

Radiologin eller röntgendiagnostik är en medicinsk specialitet som utvecklas blixtsnabbt. På tisdag invigs Röntgenveckan på Conventum i Örebro och den är en av landets största kongresser med över 1500 deltagare. Föreläsare har bjudits in från hela Sverige och länder runt om i världen.

Temat för veckan är radiologins framtid och flerdimensionell radiologi där 3D-printing är en del, något som blir allt mer intressant och användbart inom sjukvården. Ett annat symposium handlar om AI-teknik, det vill säga artificiell intelligens. Det handlar exempelvis om hur datorprogram kan användas för att tolka röntgenbilder genom att upptäcka frakturer eller känna igen tumörer. Under veckan kommer vi att få höra internationellt verksamma forskare som ger en bild av vad som är möjligt nu och i framtiden inom AI för bilddiagnostik.

Mats Lidén, överläkare på röntgenkliniken i Region Örebro län är en av föreläsarna.

– Röntgenläkarnas bildtolkning kan inte ersättas, men AI-tekniken kan ge oss skarpare verktyg som hjälper oss i diagnostiken, säger han.

Vi kan också besöka olika symposium som handlar om röntgensjuksköterskans framtida kompetens och förhållningssätt samt en föreläsning av professor Peter Aspelin, radiolog vid Karolinska universitetssjukhuset som frågar sig varför han inte får nobelpriset.

Landshövding Maria Larsson inviger Röntgenveckan den 18 september klockan 10.45.

Röntgenveckan arrangeras av Svensk förening för medicinsk radiologi, Svensk förening för röntgenssjuksköterskor samt ytterligare delföreningar och röntgenkliniken på Region Örebro län. Det är femte gången som kongressen hålls i Örebro. Media hälsas välkomna att delta under veckan.

,