Adolphson-Falk firar 50 – spelar på konserthuset i december

I år firar Adolphson & Falk 50 år. Det firas med Jubileumsalbumet 50 som släpps den 5 oktober och med Jubileumsturnén 50 år tillsammans med Greg FitzPatrick och band. Det blir ett drygt dussin konserter i landet och den 6 december spelar de på konserthuset i Örebro.

“Adolphson & Falk möttes i lumpen 1968. När de lämnade Försvarets radioanstalt, 15 månader senare, hade de 14 egna sånger på rullband som de skickade runt till grammofonbolag. Ett möte med skivproducenten Curre Peterson 1972 ledde till deras första låtskrivaruppdrag, tonsättningar till texter av vissångerskan Barbro Hörberg. De fick med tre melodier på hennes legendariska album Med ögon känsliga för grönt”, skriver bandet i en presentation.

– En av sångerna, Kände du kylan, har Adolphson & Falk nu själva spelat in till sitt jubileum. Vi tycker att Barbros vackra text om den annalkande hösten sammanfattar väl det skede i livet vi nu själva befinner oss i. Martin Hederos på piano och Magnus Lindgren på flöjt hjälper oss att fånga den rätta stämningen, säger Tomas.

“Deras stora genombrott kom 1981, när de medverkade i Sveriges Radios populära radioprogram Eldorado. De skrev låtar som specialinslag och i november 1981 fick de spela in Blinkar blå tillsammans med syntpionjären Greg FitzPatrick i radions stora 24-kanalsstudio. Inspelningen slog stort. SR Records, radions lilla grammofonbolag, som gav ut singeln på Eldorados egen etikett, hade aldrig varit med om något liknande. Några veckor innan, hade Tomas och Anders, i all enkelhet i en radiostudio, spelat in en egen julsång, på önskemål av programledaren Kjell Alinge, till 1981 års sista Eldoradoprogram”.

– Vi döpte den till Mer jul. Jullåten, som skulle spelas en gång i ett program, växer fortfarande för varje år. De här kreativa veckorna lever vi på än, säger Anders.

Dag Lundquist, deras ständige ljudtekniker sen tidigt 80-tal har, som alltid, hjälpt dom att fånga stämningen i sångerna.

– Dagge har lärt oss att sjunga mot en bokhylla fylld med böcker. Då får man kontroll på frekvensstudsar och fasproblem. För inspelning av kör, blås, stråk och piano har vi hyrt in oss i legendariska Atlantis-studion i Vasastan som alltid ger rätt vibbar både till oss och till musikerna. Så lyssna och njut av inspelningarna på vårt jubileumsalbum 50, säger Anders.