Då blir det en dag för återbruk – “modevisning med second hand-kläder”

Tillsammans med föreningarna på Åternyttan arrangerar Örebro kommun minimässan Grön lördag – en heldag med Åternyttan på Stortorget den 6 oktober. “Genom att återanvända och göra om saker som redan finns kan vi bidra till en bättre miljö”, skriver arrangören.

“Minimässan om återbruk och second hand hålls på Stortorget lördagen den 6 oktober, kl. 11-15. Under dagen kommer bland annat elever från Drottning Blankas gymnasieskola att ordna en modevisning med second hand kläder, man kan delta i en återbruks-workshop där man får prova på att göra om grejer”.

– Tillsammans med föreningarna på Åternyttan vill vi öka kunskapen om miljönyttan med återanvändning, och höja statusen på second hand. Om vi återanvänder möbler, kläder och andra saker, istället för att kasta bort det som avfall, så behöver vi inte producera lika mycket nytt och det minskar utsläppen, säger Frank Tholfsson, projektledare för minimässan.

– Örebro kommun ska bli klimatneutral. Men vi ska också arbeta uppmuntrande till ett klokt och hållbart liv för medborgarna. Det här arrangemanget är ett gott exempel på hur vi måste jobba. Vi gör det tillsammans med föreningslivet och goda krafter i kommunen, det känns väldigt bra, säger Kenneth Nilson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Minimässan ”Grön lördag – en heldag med Åternyttan” arrangeras av Örebro kommun i samarbete med Röda Korset, Stadsmissionen, Myrorna, Ge för livet, Emmaus Åkvarn, Reform, Drottning Blankas gymnasieskola, Fritidsbanken, Tekniska kvarn, Naturskyddsföreningen i Örebro och Medveten konsumtion.

– Vi arrangerar ”Grön lördag” för att inspirera till mer hållbar konsumtion och få fler att se värdet i sakerna som redan finns. På längre sikt ger ett samarbete mellan föreningarna och kommunen bättre möjligheter till insamling av saker. Det gör att vi får ett större utbud och försäljning av second hand-produkter i Örebro, säger Frank Tholfsson.