Örebroforskning visas upp på Årets Kock – tävlingen avgörs i helgen

När finalen av Årets kock går av stapeln på Kungliga Tennishallen i Stockholm i helgen finns Örebroregionen representerad både genom forskare från Örebro universitet och Annika Grälls från Alfred Nobel Science Park. Örebroaren Anders Johnsson är en av de åtta finalisterna.

Det var efter branscheventet Food Tech 2018 i Örebro i våras som Årets Kocks VD Andreas Stenberg kom med en förfrågan om ett samarbete till Annika Grälls, som är profilområdesansvarig för Mat och hälsa på Alfred Nobel Science Park.

– Jag tyckte att det var en mycket intressant förfrågan och såg möjligheter både att lyfta innovationer och den forskning som bedrivs vid Sense Lab på Campus Grythyttan vid Restaurang- och hotellhögskolan, samt det arbete kring nya grödor som sker vid Vreta kluster. Responsen var positiv från övriga och det känns väldigt inspirerande att tillsammans få en chans att profilera regionen i gastronomins finrum, säger Annika Grälls.

Finalen i Årets kock 2018 – SM i professionell matlagning, som är Sveriges mest prestigefulla matlagningstävling, äger rum den 28-29 september på Kungliga Tennishallen i Stockholm. Åtta finalister möts och bedöms i såväl hantverksskicklighet som tävlingsrätt och teoretisk kunskap.

I år är det 35-årsjubileum för Årets Kock, och det är första gången som forskare från Örebro universitet och Alfred Nobel Science Park nu finns med som en del i programmet, både genom inspirationsföreläsningar och ett konkret forskningsprojekt.

Åsa Öström, professor i måltidskunskap på Örebro universitet, ser samarbetet som en chans till dialog med näringslivet och branschen, för att utbildningarna vid Restaurang- och hotellhögskolan ska kunna fortsätta utvecklas i rätt riktning.

– Både besökarna från allmänheten, branschfolket och de tävlande på Årets kock tillhör vår målgrupp, såväl när det gäller forskning som utbildning. Vi vill ha en ständig dialog med branschen för att kunna nå ut med vår forskning och samtidigt få input om vad de gör, säger hon.

Johan Swahn, forskare och kock vid Sense Lab, Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan, kommer att leda och genomföra forskningsexperimentet ”the Sound of Taste” under finalhelgen. Det handlar om sensorik och om hur former, färger och ljud påverkar upplevelsen av smak. Tanken är att resultaten ska publiceras och bland annat spridas till medverkande vid Årets Kock.

– Att Sense Lab medverkar på Årets Kock innebär att den senaste forskningen inom sensorik möter branschen. Tillsammans kan vi inspireras in framtiden med fokus på hälsosamma och hållbara smakupplevelser via sensoriken, säger han.

Annika Grälls på Alfred Nobel Science Park ser samarbetet med Årets Kock som en start på något större, som kan utvecklas under kommande år.

– På många prestigefulla kocktävlingar jobbar man i dag inte med sensorik och blindprovningar. På sikt vore det häftigt om sensorik kunde bli en del av bedömningen vid till exempel Året Kock, säger hon.

Läs mer om finalisten Anders här: 

Anders ska tillaga kyckling i finalen av Årets kock – se filmen här

,