Ambulanssjukvårdare möts på konferens i Örebro – talar om erfarenheter från Utöya

Ambulanspersonal kan i sitt arbete möta allt från olyckor, svårt sjuka personer, livshotande tillstånd och människor i extremt utsatta situationer. Den 2-4 oktober arrangeras en nationell kongress inom ambulanssjukvård på Conventum Arena i Örebro med cirka 800 deltagare. På programmet finns föreläsare från bland annat hälso- och sjukvård, universitet och myndigheter.

Under kongressens första dag föreläser personal som arbetade inom ambulans- och akutsjukvården vid terroristattentatet vid Utöya år 2011.

Vid kongressen presenteras också de några av de senaste forskningsrönen, bland annat en ny metod som innebär ett paradigmskifte i vården av patienter med svåra traumatiska blödningar. Tal Hörer, kärlkirurg i Region Örebro län och docent vid Örebro universitet föreläser om den så kallade REBOA-metoden, där man stänger av blodkärl med hjälp av införsel av en uppblåsbar ballong. REBOA används idag vid Universitetssjukhuset i Örebro, som är en av pionjärerna och världsledande på metoden.

– Kongressen är ett fantastiskt tillfälle att få ta del av den senaste kunskapen och utbyta erfarenheter med kollegor från andra delar av landet, så att vi kan utveckla och förbättra vår behandling och vård. Det menar Torbjörn Bergvall, som har varit projektledare för kongressen och som till vardags arbetar som verksamhetsutvecklare för ambulansverksamheten i Region Örebro län.

En av de patientgrupper som har högst dödlighet inom akutsjukvården är de som drabbas av blodförgiftning, eller sepsis. Lisa Kurland som är överläkare i akutsjukvård i Region Örebro län och professor vid Örebro universitet ger en föreläsning med de allra senaste rönen kring vård av patienter med sepsis i akutsjukvården; under larmsamtalet, i ambulansen och på akutmottagningen.

Landshövding Maria Larsson inviger kongressen kl. 10.00 den 2 oktober. Arrangörer är Föreningen för Ledningsansvariga inom Svensk Ambulanssjukvård (Flisa) tillsammans med ambulansverksamheten inom Region Örebro län.

foto: Kristin Lundström Region Örebro län

,