wec360 och Samsung visar hur det offentliga rummet kan se ut i framtiden

Förra året marknadsfördes mer än en fjärdedel av alla nybyggda lägenheter i Sverige med hjälp av det svenska techbolaget wec360°:s visualiseringsteknik. Tillsammans med Samsung gör bolaget nu en stor satsning på offentlig sektor, där man ser att nyttan med tekniker som AR är ännu större.

– Att städer utvecklas fort är spännande. Men det påverkar också förutsättningarna för stadens medborgare. Vi tror verkligen på att invånare som är involverade och engagerade är nyckeln till att få utvecklingen att gå i rätt riktning. Tekniker som Augmented Reality ökar möjligheten för medborgare att förstå sina förutsättningar i den framtida staden, säger Per Hjaldahl, utvecklingschef på wec360°.

Med Augmented Reality (eller ”AR”) kan användaren få upp en fullt interaktiv modell av en byggnad, ett område eller en hel stadsdel direkt i sin mobiltelefon eller surfplatta. I praktiken kan de sedan ”placera” den framtida stadsdelen direkt på sitt frukostbord för att sedan vända och vrida på den. Eller placera den på gatan för att uppleva den i full skala.

– Syftet med AR är att skapa en överblick och förståelse för sånt som annars kan upplevas komplext eller abstrakt. Men det finns fler poänger: ”En effekt av att använda så ny teknik som AR är att människor via nyfikenheten för tekniken involveras i projekt som de kanske annars inte hade engagerat sig i. Att AR är så väldigt lättillgängligt och funkar direkt i användarnas egna telefoner eller surfplattor hjälper också till avsevärt, säger Per Hjaldahl.

wec360° har ett långt samarbete med Samsung. För satsningen mot medborgardialog har man tittat på hur man gemensamt kan skapa förutsättningar för kommunerna och städerna att kommunicera kring framtida projekt.

Christian Kyllerman på Samsung: ”En utmaning är att hitta sätt att möta medborgarna på ett effektivt sätt, för att informera och föra dialog kring projekten. När vi kombinerar Samsungs skärmar, surfplattor och telefoner med wec360°:s innehåll får vi ett otroligt kraftfullt verktyg för fasta eller temporära utställningar.”

– Ökade krav på landets kommuner att bli bättre på medborgardialog i kombination med allt mognare konsumentteknik, gör att man spår en drastiskt ökad efterfrågan från offentlig sektor: Tekniken finns här nu, och den är tillgänglig för alla. Och den är otroligt effektiv och inspirerande att ta del av. Det är svårt att hitta ursäkter att inte använda den i medborgardialogen. Jag tror vi kommer att se tekniker som AR som ny standard inom offentlig sektor redan inom kort. Vår ambition är att leda och driva på den utvecklingen, säger Tomas Jenneborg, VD för wec360°.

wec360 har sitt utvecklingskontor i Örebro.

,