De här tävlar om årets SKAPA-pris för bästa innovation

På fredag, 5 oktober, delar landshövding Maria Larsson årets SKAPA-pris för bästa innovation i Örebro län. Det är 13 uppfinningar som gör upp om årets SKAPA-pris i Örebro län. Det mesta handlar om digitala innovationer.

– Digitalisering är en nyckelfråga för Sverige och svensk export. Men vi ska komma ihåg att digitalisering inte är ett självändamål, utan finns till för att göra smarta produkter och tjänster eller att förenkla tillverkning inom industrin eller förenkla vardagen för människor och företag. De innovationer vi har från vårt län det här året kan alla gå långt, säger landshövding Maria Larsson.

Två pris delas ut på fredag: SKAPA-priset med prispott på 35 000 kr till länsvinnare och ett pris för unga innovatörer på 30 000 kr. Prispengarna kommer från Stiftelsen SKAPA, Almi och Länsstyrelsen. Vinnarna av SKAPApriset i Örebro  län går till Sverigefinal där förstapriset är 550.000 kronor.

Här är de idéer som tävlar om Örebro läns SKAPA-pris:

 • Smart whiteboardpennor som kan laddas,
 • Happy Order – beställning av mat och dryck via app,
 • Ergo Strap –  band som gör att du kan bära handväskan som ryggsäck,
 • Black Belt Series  – digitalt helhetskoncept för akademisk och populärvetenskaplig litteratur,
 • Moonlightning Industries – maskininlärnings autofocus system för filmkameror,
 • EMBRACE – digital tjänst för att kartläggYoucal AB digital plattform som hanterar transaktioner inom bokningssystema och analysera brott och otrygghet,
 • MazeRate – ny digitalplattform för personligt varumärkesbyggande,
 • Beescanning digital lösning för att analysera bisamhällen och hitta Varroainfekterade bin,
 • Matbanken -App för att minska matsvinn,
 • WayBill –  Molntjänst för åkare och lastbilschaufförer där gods kan kopplas samman oberoende av åkare och chaufförer,
 • RefleX Vision System  – Intelligent förarassistans system för tunga industriella fordon,
 • Youcal AB – digital plattform som hanterar transaktioner inom bokningssystem,
 • Formicary AB Digital plattform för potentiella logistiksamarbeten mellan transportköpande företag.

SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner, Statliga innovationsmyndigheten VINNOVA, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.