I morgon är det dags för årets fikafenomen – Kanelbullens dag

Imorgon, den 4 oktober firas Kanelbullens dag och sju miljoner kanelbullar beräknas att säljas under dagen. Förra året åt cirka 55 procent av svenskarna minst en bulle, många åt fler. Både hemma och på arbetsplatser firas det svenska fikafenomenets hyllade bakverk och doften av nybakade bullar infinner sig.

– På Kanelbullens dag blir det extra tydligt hur mycket vi gillar att fika och hur djupt rotad fikakulturen är. Den har till och med har gått på export, säger Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Även om kanel ger den typiska smaken och doften, ingår ofta även kardemumma i själva vetedegen. Svenskarna är ett av Europas mest kardemummaätande folk. Vi använder dock kardemumman mer till bakverk till skillnad mot i många andra länder där kryddan används i matlagningen.

– En kanelbulle är ofta snurrad som en snäcka för att man ska äta sig mot mitten och därmed låta fikandet få ta sin tid, säger måltidsforskare Richard Tellström. En fika med kanelbulle signalerar hemkänsla och att vi har tid för varandra.

Foto: Sveriges bagare & konditorer

,