Jan Håfström återvänder till Örebro – med utställning på slottet

Jan Håfström är en av Sveriges mest inflytelserika konstnärer. Under några viktiga år i sin barndom bodde han i Örebro. Här tog barnet Jan intryck från bibelns berättelser i söndagsskolan, serierna i mamma Helgas veckotidningar och pappa Eriks dramatiska äventyrsböcker. Efter att under ett långt konstnärsliv ställt ut på de stora gallerierna och museerna i Sverige, Europa och världen återvänder han nu till Örebro. Örebro läns museum presenterar nu stolt utställningen Barnet i tornet – Jan Håfström på Örebro slott.

Det är Jan Håfströms egen idé att komma tillbaka till barndomsstaden för att göra en utställning på Länsmuseet. Anders Fasth på galleri Örsta tog idén vidare och förmedlade kontakt med länsmuseets chef Birgitta Johansen som naturligtvis blev eld och lågor.

När länsmuseet fick stänga för renovering och flytta utställningsverksamheten till Örebro slott utvecklades projektet. Tornrummet på slottet skulle renoveras och därför så kunde det specialanpassas för Jan Håfströms idé. Lokalen fick ge namn till utställningen – Barnet i tornet – titeln som beskriver utställningens innehåll som, med Jan Håfströms egna ord, ”går tillbaka för att gå framåt”. Han ser bilderna som ett resultat av en arkeologisk utgrävning av honom själv.

De utställda konstverken kommer att tillföras länsmuseets samlingar. Museet själv har använt sina egna fonder för detta, med också fått stöd av ÖBO, kommunen, privatpersoner och Adolf Lindgrens stiftelse. Konstnären Jan Håfström själv bidrar också med en stor gåva av konstverk.

Barnet i tornet – Jan Håfström på Örebro slott invigs den 24 november 2018.

foto: Patric Leo/ källa: Örebro läns museum