Lämna in dina gamla glasögon – stöd Optiker utan gränsers resa till Bolivia

Torsdagen 11 oktober uppmärksammas synhälsa runt om i världen under World Sight Day – Världssyndagen. 253 miljoner människor i världen har nedsatt syn och 89 procent av dem bor i låg- och medelinkomstländer. Glasögon är fortfarande det bästa hjälpmedlet för de flesta av dem. Synoptik uppmärksammar dagen genom att starta upp insamlingen av begagnade glasögon inför Optiker utan gränsers resa till Bolivia i vår. Målet är 90 000 insamlade glasögon.

Tidigare har Synoptiks butik i Vågen Galleria, Örebro, varit med på topp tio-listan över de butiker som samlat in flest glasögon till Optiker utan gränser. Elizabeth Reyes, butikschef för Synoptik i Vågen har sannerligen fått mersmak.

– Vi siktar på att ta oss in på topp tio-listan i år igen, vi är många som vill vara med i arbetet och känner oss väldigt engagerade i detta. Det kommer in fler och fler glasögon för varje år som går och det känns väldigt tryggt att veta de kommer till användning, säger Elizabeth.

Optiker utan gränser är en biståndsorganisation startad av Synoptik, som i samarbete med Vision for All gör årliga hjälpresor till länder där behovet är stort. Ett team av optiker och assistenter från Synoptik genomför synundersökningar och provar ut glasögon insamlade av svenska folket. Optiker utan gränser har tidigare åkt till bland annat Peru, Nicaragua och Guatemala. Sammanlagt har över 23 000 människor fått hjälp med synundersökningar och glasögon. Resan till Bolivia i slutet av mars 2019 blir den nionde resan.

– Enligt WHO går utvecklingen åt rätt håll men fortfarande finns otroligt många som behöver hjälp. Utan synhjälpmedel är det svårt att klara av studier, arbete och vardagsliv. Samtidigt beräknar vi att det finns nio miljoner oanvända glasögon i svenska hem*, som kan vara en avgörande skillnad i människors liv. Världssyndagen blir startskottet för det insamlingsarbete som ska ligga till grund för nästa hjälpresa till Bolivia och nu ber vi ödmjukt om svenska folkets hjälp att samla in glasögon till Optiker utan gränser, säger Lottie Funck Ekelund, marknadsdirektör på Synoptik.  

,