Musikern Sébastien Dubé tilldelas Region Örebro läns kulturpris 2018

Sébastien Dubé tilldelas Region Örebro läns kulturpris 2018. Det beslutade regionstyrelsen i dag den 17 oktober. Han får priset för sin ständiga vilja till konstnärlig och gränsöverskridande förnyelse, och viljan att genom musiken leverera oväntad magi.

Sébastien Dubé är född i Québec, Kanada. Han har en diger akademisk meritlista med forskarutbildning och master-examen i Kanada och USA. Sébastien har dessutom med sin kontrabas varit en central del i några av de mest välrenommerade orkestrarna i Nordamerika, såsom Los Angeles Philharmonics, Houston Symphony, Cincinnati Symphony Orchestra och L’Orchestre Symphonique de Québec. Samtidigt spelade och turnerade han som jazzmusiker med många olika grupper. Sébastiens liv i Skandinavien inleddes med Bergen Philharmonic Orchestra, och fortsatte med Norrlandsoperan innan han år 2000 landade i Örebro och Svenska Kammarorkestern.

Utforskar nya musikaliska konstellationer
– Allt detta sammantaget ger underlag för snart sagt vilket musikaliskt pris som helst, men är ändå inte huvudanledningar till att Sébastien nu tilldelas Region Örebro läns kulturpris, säger Irén Lejegren (S), regionråd. I stället är det Sébastiens ständiga vilja till konstnärlig och gränsöverskridande förnyelse som i första hand ligger som motiv till priset. Under konceptet ”Dubé and Friends” har Dubé hittat och utforskat nya musikaliska konstellationer på ett minst sagt spännande sätt. Där har Dubés klassiska skolning fått möta den svenska folkmusiktraditionen, jazz och en mängd andra musikaliska genrer.

”När känslorna ska ut och publiken finns med…”
Sébastien Dubé har sagt: ”Musiken är ett så fantastiskt kommunikationsmedel, jag vet inte om det är magi eller kemiskt kontrollerat, men när de där känslorna ska ut och publiken finns med – för mig blir det en balans att söka sig vidare ur, gärna överraska, göra något oväntat.”

Sébastien Dubé tilldelas Region Örebro läns kulturpris 2018 just för denna vilja att leverera den oväntade magin. Priset består av 50 000 kronor och en gorillastatyett av Torsten Molander.

foto: Örebro Konserthus